Povijest ruleta

Povijest ruleta

2016-04-12 09:31:48 - Braňo "Ace"

Rulet (naziv je izveden od francuske riječi roulette – mali kotač) je bez sumnje jedna od najpopularnijih igara koja se može naći u kasinu. Milijuni igrača diljem svijeta uživaju igrajući ga. Igraća kuglica kao da je u orbiti planeta Zemlje koliko se ruleta igra svaki dan. Unatoč svojoj popularnosti, iznenađujuće se malo toga zna o porijeklu ove popularne igre.

Porijeklo ruleta – živjela Francuska!

Praktički sve što ste pročitali o povijesti ruleta obična su nagađanja. Znamo samo da je nastao krajem 18. stoljeća (oko 1790. godine) u Francuskoj. Prema mnogim teorijama, slične igre su se igrale u drevnoj Kini, rimski legionari su ih igrali tijekom križarskih ratova pa i engleski gospodari koji su tražili zabavne načine da im prođe vrijeme.

Ipak, francuski matematičar i fizičar Blaise Pascal općenito je priznat kao izumitelj ruleta. Da, ista osoba na čiju se teoriju vjerojatnosti oslanjate kada igrate. Međutim, nije moguće izravno tvrditi da je baš on došao na ideju o ruletu kao igri. Kotač i kuglica bili su samo nusprodukt njegovih napora da stvori perpetuum mobile i generator slučajnih brojeva koji je nastao kao posljedica tog postupka. Stvari ipak nisu ispale kako je on zamislio.

Nedavno su otkriveni dokazi da je 1758. godine (tj. 40 godina prije „izuma“ ruleta) igra pod nazivom rulet zabranjena u Quebecu, zemlji koja je u to vrijeme bila poznata kao Nova Francuska. Pitanje je, naravno, koja se to igra zvala rulet i ima li ikakve sličnosti sa suvremenim ruletom.

Razvoj i porijeklo raznih oblika ruleta

Iako je Pascal izmislio kotač i dalje je bilo potrebno utvrditi pravila igre. Pravila su se razvijala postepeno, kombiniranjem pravila iz raznih drugih igara kao što su engleske igre Roly-Poly, Reiner i Ace of Hearts, uz utjecaj starijih talijanskih igara kao što su Hoca i Biribiso. Kako bi igraća situacija bila još složenija, također moramo dodati relativno mali utjecaj francuskih društvenih igara iz tog vremena. Prilično složena međunarodna suradnja, zar ne?

Još jedno pogrešno tumačenje je mit da su Amerikanci izmisliti rulet s dvostrukim nulama (najčešći oblik ruleta u SAD-u). To nije istina. Izvorna francuska inačica ruleta imala je džepove s jednostrukim i dvostrukim nulama. Vlasnici kasina su zaslužni za tu inovaciju jer su htjeli osigurati statističku vjerojatnost pobjede.

Pravila se mijenjaju 1843. godine. Braća François i Louis Blanc pokušali su se probiti na njemačko tržište nakon prisilnog zatvaranja njihovog pariškog kasina. Otvorili su mali Kursaal kasino u gradu poznatom po ljekovitim toplicama, Bad Homburgu. Kako bi privukli goste, učinili su nešto nezamislivo. Maknuli su džep s dvostrukim nulama s kotača ruleta. Igra je postala puno privlačnija. Danas se općenito smatra da su tim potezom braća značajno utjecala na budućnost ruleta.

Zanimljivo je da su izumili ovo rješenje za svoja njemačka kasina, ali je igra samo s jednom nulom postala poznata kao francuski rulet. Igrači su izvorni francuski rulet s dvije nule počeli nazivati američkim ruletom. Međutim, američki vlasnici kasina bili su okorjeli poduzetnici i nisu se htjeli olako odreći profita kojeg su ostvarivali na ruletu s dvije nule.

François Blanc kasnije je postao svojevrsni ambasador ruleta (i općenito igara na sreću) zbog čega se igra znatno proširila, posebice u manja kasina, kao ona u europskom gradu Monte Carlo. Upravo je u njega Blanc preselio svoje poslovanje iz Bad Homburga i praktički od nule stvorio prijestolnicu igara na sreću za nekoliko sljedećih generacija.

Kao što je ranije spomenuto, rulet je slijedio valove useljenika u SAD i njegovi su počeci bili jednako upečatljivi. Unatoč strogoj regulaciji tržišta, rulet je pronašao svoje mjesto i značajno pridonio stvaranju kultnog raja za obožavatelje igara na sreću – Las Vegasa.

Zlatno doba ruleta

Rulet je doživio svoj najveći procvat tijekom druge polovice 20. stoljeća kada su strogi zakoni postali opušteniji, a rulet se mogao proširiti na igraće dvorane u manjim gradovima. Razvoj tehnologije doveo je do automatizacije kotača ruleta kojem više nije bila potrebna ljudska ruka.

Rulet i doba interneta

Zlatno doba ruleta dobilo je novi zamah s masivnim širenjem igara na sreću preko interneta. Online platforma kao da je stvorena za koncept ruleta, što se odražava u količini virtualnih rulet igri. Internet kasina, a posebice dobar softver, mogu ponuditi igračima mnogo primamljivih bonusa zbog čega oni hrle igrati rulet u ogromnim brojevima.

Probajte omiljenu igru besplatno
Europski rulet Roulette NetEnt Igrajte
Francuski rulet Roulette NetEnt Igrajte
Multi Wheel Roulette Roulette Microgaming Igrajte

Ovo web-mjesto upotrebljava kolačiće, što nam pomaže poboljšati kvalitetu prikazanog sadržaja. Kolačiće možete blokirati u postavkama preglednika. Upotrebom našeg web-mjesta prihvaćate upotrebu kolačića kakva je naznačena u našim Pravilima o upotrebi kolačića.

Slažem se